Gemeente Gemeente Kinrooi

Zwerfkatten

Kweken als konijnen is een bekend gezegde maar katten kunnen er ook wat van. Zij kunnen zich razendsnel voortplanten. Heel wat mensen laten nog altijd de natuur hun gang gaan, met alle gevolgen vandien. Zeer veel kittens komen terecht in dierenasielen, bij kattenorganisaties of worden gewoonweg gedumpt en aan hun lot overgelaten. En zo ontstaat een zwerfkattenprobleem.
 
In functie van het sterilisatiebeleid voor zwerfkatten heeft de gemeente een overeenkomst afgesloten met dierenarts Geert Vermeulen. 

Voordelen van sterilisatie of castratie zijn:

  • minder kans op baarmoederaandoeningen;
  • minder kans op kanker aan eierstokken en melkklieren;
  • vermindering van het macho-gedrag van katers;
  • katers ‘besproeien’ hun territorium minder en geven geen nachtconcerten meer;
  • diervriendelijkste manier.

Voorwaarden

Ervaring leert ons dat er voor het begrip "zwerfkat" enige verduidelijking nodig is. Wanneer is er sprake van een zwerfkat? Als de kat of kater wild en achtergelaten is en voor overlast zorgt. In de praktijk is er een vangkooi nodig om een zwerfkat te kunnen vangen voor sterilisatie of castratie.   

Hoe aanvragen

Heeft u regelmatig zwerfkatten in uw tuin? Neem dan contact op met de milieudienst en meld om hoeveel zwerfkatten het gaat en waar ze precies zitten. Wij sturen de gegevens vervolgens door naar de dierenarts. Daarna kan u persoonlijk een afspraak maken met hem. Hij heeft ook vallen ter beschikking die u kosteloos kunt gaan halen. Natuurlijk dienen, na de behandeling, de dieren ter plekke terug uitgezet te worden.

Meer info

Wat kunt u zelf doen indien u een huiskat bezit ?
Laat alstublieft uw kat steriliseren of castreren. Een goede zwerfkattencampagne hangt gedeeltelijk af van de wil van de eigenaars van huiskatten om hun dieren zelf te laten steriliseren of castreren. Zo zorgt u er voor dat er geen ongewenste katten bijkomen.

Zwerfkittens
Laat alstublieft ook zwerfkittens niet aan hun lot over. Neem bijvoorbeeld contact op met vzw Zwerfkat in nood II (tel. 0495 28 51 27 of e-mail www.zwerfkat.com) of met vzw Poezenopvang Cat Shelter Limburg (tel. 0472 64 80 99, tussen 19u00 en 21u00.