Gemeente Gemeente Kinrooi

Klimaatbos

Kinrooi wil samen met de inwoners bijdragen aan de noodzakelijke stijging van het aantal bomen, want dat heeft onze planeet en de gemeente nodig. Op deze pagina leest u welke initiatieven er genomen worden in functie van het klimaatbos.  

Klimaatbos Witbeekvallei Geistingen 
René Rutten lanceerde begin 2019 het idee voor een klimaatbos op kinrooimeemaken.be, het online ideeënplatform van de gemeente Kinrooi. Familie en vrienden verraste hem voor zijn 70ste verjaardag met een uniek cadeau: de eerste 1.000 bomen om zijn idee uit te kunnen voeren.  Dankzij een compensatiedossier zorgen Natuurpunt en de gemeente Kinrooi voor nog eens 3.000 bomen en/of struiken. Op de strook naast de Witbeekvallei - achter Agropolis, links aan het einde waar de Geistingenstraat doodloopt - werden op zaterdag 14 december 2019 de eerste bomen voor dit klimaatbos geplant. Tegelijk werd een uniek aankondigingsbord hiervoor onthuld.  

Eén boom per inwoner 
Het uiteindelijk doel van het klimaatbos is om één boom per inwoner te voorzien. Het gemeentebestuur gaat onderzoeken welke plaatsen daarvoor nog in aanmerking komen. Inwoners en andere sympathisanten kunnen bijdragen door 2 euro te storten voor een eigen boom. Stort 2 euro of een veelvoud ervan op BE40 0012 7748 6663 (BIC-code GEBABEBB) en vermeld je voornaam en naam bij deze storting. Zo draag je jouw boompje(s) bij voor het volgende klimaatbos.  

Evolutie woud-funding 
- Op 1 februari 2020 hadden 23 personen en/of gezinnen samen 296 euro gestort.
- Op 5 maart 2020 - na de verschijning van een artikel in de Kinrooi kort van maart - was de woudfunding gestegen tot 818 euro, gestort door 49 mensen/gezinnen.
- Op 1 april 2020 ging de rekening over de 1.000 euro dankzij 61 personen/gezinnen die samen 1.022 euro stortten.
- Begin juli 2020 staat er 1.406 euro op de klimaatbosrekening dankzij 80 stortingen.
- Met enkele bijkomende stortingen wordt eind 2020 afgesloten met 1.463 euro.

Nieuwe initiatieven
Ondertussen zijn er reeds enkele ideeën voor verdere aanplantingen. Twee nieuwe plaatsen komen alvast in aanmerking. Tussen industriezone Leuerbroek en de wijk Natterveld is er plaats voor een bufferbos waar klimaatbomen aangeplant zullen worden, bij voorkeur met een nieuwe gezamenlijke plantactie in 2021. Ook bij de buurtboomgaard op de plaats van het oude chopperlokaal langs de Breeërsteenweg is er plaats voor enkele klimaatbomen. Een overzicht van alle initiatieven rond gemeentelijke klimaatbomen vindt u in deze Google Map