Gemeente Gemeente Kinrooi

Kids-ID (Identiteitsbewijs voor kinderen onder 12 jaar)

Maak een afspraak
De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar en bevat alle identiteitsgegevens van uw kind én zijn of haar foto. De namen van de ouders staan op de kids-ID vermeld. En de gegevens van uw kind zijn zichtbaar op de kaart, maar zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

De kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. De kaart is:

  • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat uw kind vergezeld is van een van de ouders met een geldige identiteitskaart.
  • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar u als volwassene ook gewoon met uw identiteitskaart naartoe kan, zonder dat u een paspoort nodig hebt.

De kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart uw kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer uw kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet want vanaf zes jaar krijgen kinderen een PIN-code. Zo kunnen ze zich online identificeren met hun kids-ID. Ook maken diverse beveiligingselementen de kaart moeilijk vervalsbaar. Het document bevat geen handtekeningscertificaat omdat kinderen jonger dan 12 jaar geen documenten mogen tekenen.

Voorwaarden

Een kids-ID is altijd drie jaar geldig en blijft geldig tot de vervaldag, ook al is uw kind ondertussen 12 jaar geworden. De kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer uw kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus worden aangepast door de gemeente waarnaar uw kind zal verhuizen. U dient hiervoor wel de pin -en pukcode mee te brengen. Als u een kids-ID wil aanvragen, moet u het ouderlijk gezag hebben en uw kind meebrengen bij de aanvraag.

Hoe aanvragen

De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders en is enkel verplicht als u met uw kind naar het buitenland gaat. U komt - op afspraak -naar het gemeentehuis. Uw kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Wanneer u de kids-ID aangevraagd hebt, krijgt u volgende codes toegestuurd per post:

  • een PIN/PUK-code om de kaart te activeren
  • een code ‘contact ouders’ om het cascadesysteem ‘Hallo Ouders’ te activeren.

Kostprijs

10 euro

Wat meebrengen

Bij de aanvraag van een kids-ID moet u een recente, scherpe pasfoto van uw kind in kleur, met witte achtergrond meebrengen. Ook dient de ouder die het kind vergezelt zijn of haar identiteitskaart mee te brengen.

Meer info

Het aanmaken van de kids-ID duurt ongeveer drie weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor u op reis vertrekt. Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure liggen dan wel een stuk hoger. Neem voor de spoedprocedure zo snel mogelijk contact op met de dienst burgerzaken in het gemeentehuis.

Maak een afspraak