Gemeente Gemeente Kinrooi

Geluidsnormen

Sinds 1 januari 2013 zijn de onderstaande geluidsnormen in heel Vlaanderen van kracht. Deze normen zijn van toepassing op alle publiek toegankelijke plaatsen/evenementen waar er elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld.

Reglement

Als organisator/uitbater kan je kiezen uit drie categorieën, afhankelijk van je situatie.

Categorie 1 
maximaal geluidsniveau tot 85 dB(A)
Deze categorie is vooral bedoeld voor een ‘stil’ jeugdhuis of café, waar er enkel achtergrondmuziek wordt gespeeld. Als je deze categorie verkiest, moet je niets doen. Uitzonderingen zijn wel mogelijk.

Categorie 2 
maximaal geluidsniveau tot 95 dB(A)
Als organisator moet je verplicht meten, maar registeren niet. Een geluidsbegrenzer, die voldoet aan de normen, is gelijkwaardig aan de verplichting tot meten en/of registreren. Deze categorie is bedoeld voor jeugdhuizen of inrichtingen die af en toe luider willen gaan. Uitzonderingen zijn ook mogelijk.

Categorie 3 
maximaal geluidsniveau tot 100 dB(A)
Deze categorie is bedoeld voor inrichtingen die op permanente basis fuiven of concerten organiseren. Ter hoogte van de mengtafel gemeten over een periode van 1 uur. Als organisator ben je verplicht om te meten en te registreren en het gratis ter beschikking stellen van oordopjes aan de bezoekers.

Meer info

- huren van een geluidsmeter bij de dienst ruimte
- geluidsnormen voor muziekactiviteiten (Vlaanderen - departement omgeving)