Gemeente Gemeente Kinrooi

Geboorte

Maak een afspraak
Een geboorteaangifte is het registreren van de geboorte van uw kind. Dit gebeurt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de geboorteplaats van uw kind. Dit moet bij elke geboorte gebeuren, ten laatste vijftien dagen na de bevalling.

De aangifte moet - op afspraak - gebeuren door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen.

De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven als hij of zij gehuwd is met de moeder of als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft. Als de vader of meemoeder het kind nog niet heeft erkend, dan kan dit nog tijdens de aangifte. In dat geval moeten de moeder en de vader/meemoeder samen aanwezig zijn.

Na de dag van de bevalling hebt u vijftien kalenderdagen om de geboorte aan te geven. Als de vijftiende dag na de bevalling een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag is dan hebt u nog tijd tot de eerstvolgende werkdag. U geeft uw kind aan bij de burgelijke stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte van uw kind in de kraamkliniek te doen.

Bij de aangifte ontvangt u een aantal geboortebewijzen. Verlies deze documenten niet want u heeft deze nodig om de kinderbijslag aanvragen en uw kind als persoon ten laste te laten inschrijven bij uw ziekenfonds.
Voor de aangifte dient u uw identiteitskaart en het medisch geboorteattest mee te nemen alsook uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt.