Gemeente Gemeente Kinrooi

Duurzaam watergebruik

De laatste jaren zijn lage debieten bij waterlopen en lage grondwaterstanden erg actueel. Om daar een handje bij te helpen zijn drinkwaterbesparende tips - zeker tijdens de zomermaanden - absoluut aan te raden.
 
- Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je 3 keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

- De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

- Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.

- Besproei jouw gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.

- Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je 's ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

- Dorst? Water is bij warm weer de beste dorstlesser. Zet een karaf met kraantjeswater in de koelkast. Voeg er naar smaak een schijfje citroen of limoen aan toe.