Gemeente Gemeente Kinrooi

Camerabewaking

Net zoals in vele andere gemeenten heeft camerabewaking ook zijn intrede gedaan in Kinrooi. We onderscheiden verschillende soorten:
- ANPR-camera's
- snelheidscamera
- vaste bewakingscamera's
- tijdelijk vaste (overlast) camera's

ANPR-camera's - ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaatherkenning - staan sinds februari 2017 aan de grens in Molenbeersel (Weertersteenweg) en Kessenich (Venlosesteenweg). Deze slimme camera's zijn een initiatief van de hogere overheid in het teken van de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Rond dezelfde periode werd ook de enige snelheids- of flitscamera in de gemeente in gebruik genomen. Deze staat in Kinrooi centrum ter hoogte van de Weertersteenweg nr 199.

Sinds oktober 2016 zijn er ook twee vaste bewakingscamera's op industriezone Leuerbroek. In het voorjaar van 2018 werden acht bewakingscamera's in gebruik genomen in Agropolis Park, het bedrijventerrein voor innovatieve landbouw aan de Maasplassen.

Tot slot zijn er ook tijdelijk vaste - en dus verplaatsbare - (overlast)camera's. Deze kunnen overal in de gemeente ingezet worden, bijvoorbeeld sluikstortgevoelige plaatsen, glasbollen, speelpleinen, openbare vuilnisbakken, enz....

Het gemeentelijk reglement op camerbawaking werd goedgekeurd in september 2018 en vindt u hieronder als bijlage. Op de gemeenteraad van 6 april 2021 werd er een aanpassing ten behoeve van de aankoop van bijkomende vaste bewakingscamera's goedgekeurd. Dit werd gepubliceerd op 14 april 2021 en het besluit vindt u als ook bijlage.

Voor wie

De camerawetgeving is ook van toepassing voor:
- een particulier die een camera plaatst om de ingang van zijn huis of de tuin rond het huis te bewaken
- de zaakvoerder van een winkel die een camera plaatst om etalage of winkelrekken te bewaken
- ondernemingen die camera's plaatsen om gebouwen te beschermen tegen diefstal, beschadiging, inbraak,...

Zij moeten net zoals het gemeentebestuur drie zaken doen: de aangifte van de camera, een register bijhouden van beeldverwerkingsactiviteiten en het gekende pictogram aanbrengen. De enige uitzondering is de natuurlijke persoon die aan de binnenkant van zijn privéwoning een bewakingscamera plaatst voor persoonlijke en huiselijke doeleinden. Dan is geen aangifte, register of pictogram nodig.