Gemeente Gemeente Kinrooi

Week van de duurzame gemeente

Gepubliceerd op  vr 13 sep 2019
Van 18 tot 25 september doet Kinrooi mee aan de week van de duurzame gemeente. Kinrooi wil haar steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming maar ook werk maken van een duurzame en sociale gemeente om in te wonen. Dat is waar SDG's om gaan.

SDG staat voor Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Het is een lijst van 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. De doelstellingen staan op de agenda van de Verenigde Naties. Organisaties en vrijwilligers die zich daarvoor engageren, zetten we dan in de kijker als lokale duurzame held.

De lokale helden van Kinrooi
Eind juni lanceerde het gemeentebestuur een oproep naar deze lokale helden. Iedereen kon zijn held aanmelden en dat leverde deze lokale helden op:

Vrijwilligers WZC
De vrijwilligerswerking in woonzorgcentrum Zorgvlied bestaat 25 jaar. Met zo’n 120 mensen staan de vrijwilligers steeds klaar om de bewoners te helpen: bij maaltijden, tijdens de bardienst of als begeleider bij de vele activiteiten. Ze zorgen ook voor mooie decoratie en vooral voor meer persoonlijke aandacht. Door de vrijwilligerswerking wordt de betrokkenheid van de bewoners bij de buitenwereld verhoogd en dat stimuleert hun gevoel van eigenwaarde. Kortom, de vele vrijwilligers dragen bij aan het geluk van de bewoners. Dit is tevens aangenamer voor familieleden, personeel en bezoekers. Het geluk van de bewoners straalt ook af op de vrijwilligers zelf, het heeft een wederzijdse werking. De vrijwilligers ervaren hun werk als aangenaam, positief en zinvol.

Vrijwilligers repair café
Deze vrijwilligers gaan voor recyclage, sociale contacten, laagdrempelig voor alle klassen met hun grote inzet van allerhande gratis herstellingen, bij een hapje en een drankje.

Mooimakers
Mooimakers zijn vrijwilligers die op regelmatige basis bepaalde straten en/of pleinen ontdoen van het zwerfvuil. Zij ruimen op regelmatige basis rondslingerende peuken, blikjes, verpakkingen, … op

Gemachtigd opzichters
Deze groep vrijwilligers zijn dagelijks in weer en wind bezig zijn om de kinderen veilig van en naar school te begeleiden.

Botel
Botel Ophoven is een unieke locatie voor een unieke beleving. Puur en duurzaam onthaasten op het water. Ze zijn de trotse houders van maar liefst vier Green Keys, een internationaal ecolabel voor toerisme en recreatie voor verschillende categorieën. Tevens werken ze samen met verschillende lokale verenigingen.

Rode Kruis
Deze vrijwilligers staan altijd paraat voor de bevolking. Dit op evenementen, bloeddonaties, leergangen, incidenten, uitleenmaterialen enz.. Ze doen dit volledig op vrijwillige basis.

Agropolis Kinrooi 
Agropolis geeft mee vorm aan de land- en tuinbouw van de toekomst. Dit doen ze enerzijds door het huisvesten van bedrijven actief op vlak van innovatie en verduurzaming in land- en tuinbouw. Anderzijds trachten ze kennis te verzamelen en deze vervolgens als bron van inspiratie ook te verspreiden in de sector.

Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten hangt Kinrooi van 18 tot 25 september de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis. Dan zetten we deze Duurzame Helden in de kijker, de Kinrooise burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving.

Check ook www.duurzamegemeente.be