Gemeente Gemeente Kinrooi

Vrijwilligersverzekering (gratis)


In het verleden bood de provincie Limburg een gratis vrijwilligersverzekering aan voor verenigingen. Die kon gebruikt worden voor alle activiteiten waar extra vrijwilligers voor nodig zijn, bijvoorbeeld buurtfeesten, tentoonstelling, fuif, kookouders op kamp, enz...

Op 1 april 2019 werd de nieuwe gratis vrijwilligersverzekering gelanceerd. Die heeft andere erkenningscriteria, een nieuw reglement en een nieuwe polis. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en aan Nederlandstalige organisaties in Brussel. Organisaties die (nog) in aanmerking komen, kunnen vanaf 1 april 2019 hun nieuw erkenningsnummer aanvragen. Ze krijgen na goedkeuring beschikking over 1.000 gratis vrijwilligersuren gedurende 12 maanden. Na die periode kunnen ze hun erkenning verlengen.

De nieuwe erkenningsaanvraag kan aangevraagd worden via Vlaanderen vrijwilligt. Daar staat alle informatie en kan een vereniging zich registreren. Na goedkeuring kunnen ze op dat platform ook de activiteiten beheren.

Vanaf 1 april 2019 komen vzw's met betaald personeel niet meer in aanmerking voor de gratis verzekering. Aangezien de vrijwilligers immuun zijn, heeft de organisatie verzekeringsplicht en moet zij zelf een polis afsluiten. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw wil indien gewenst organisaties ondersteunen met het online dossier om vrijwilligers te verzekeren.