Gemeente Gemeente Kinrooi

Verknal uw feest niet !

Gepubliceerd op  vr 21 dec 2018
Nieuwjaarsnacht komt er weer aan en zoals ieder jaar zal dat weer samen gaan met de nodige knallen en feestvuurwerk. Zelf iets afsteken kan én mag maar doe het veilig voor jezelf en de omstaanders. Denk ook aan de dieren die de flitsen en knallen niet echt fijn vinden...

Indien u zelf vuurwerk wil afsteken van oud op nieuw, zorgt u er best voor dat u alle voorschriften in acht neemt zodat de feestvreugde niet uitdraait op een nachtmerrie. FOD economie heeft hiervoor de brochure Verknal uw feest niet uitgebracht. Daarin staan alle richtlijnen staan voor een veilig gebruik van vuurwerk. U vindt deze brochure als download bij dit nieuwsbericht. U kan ook een exemplaar afhalen bij de dienst vrije tijd in GC De Stegel. In Kinrooi is het toegestaan om op oudejaarsnacht van 00u00 tot 00u30 klein vuurwerk af te steken.  

Naast uw eigen veiligheid en die van de omstanders, brengt vuurwerk ook risico’s mee voor dieren. De knallen en flitsen zijn voor veel dieren angstaanjagend, dus kunnen deze tips zeker van pas komen:

- Breng uw dieren naar een veilige plaats! Vooral honden en paarden zijn bang voor het lawaai van vuurwerk, vanaf de eerste knallen. Hou paarden, ezels, pony's en runderen zoveel mogelijk op stal. Bij zowel wilde dieren als huisdieren kan vuurwerk paniekreacties veroorzaken. In die stresstoestand slaan dieren soms op de vlucht. Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier.

- Indien er een vuurwerk in uw omgeving wordt georganiseerd, sluit dan de rolluiken, doe het licht aan en zet de radio of tv aan om het lawaai en de lichtflitsen af te zwakken.

- Als u de risico’s wil beperken, is er een alternatief op de markt beschikbaar: geluidsarm vuurwerk, dat minder decibels produceert. Vraag ernaar bij uw vuurwerkhandelaar.

- Als uw huisdier zeer gevoelig is voor harde knallen, kan uw dierenarts een licht kalmeermiddel voorschrijven.