Gemeente Gemeente Kinrooi

zondag 9 juni 2024 - Vlaams, federaal en Europees parlement

Op zondag 9 juni 2024 worden verkiezingen voor het Europees parlement, van het Vlaams parlement en van de Kamer gehouden. Op de site van FOD Binnenlandse zaken is allerhande nuttige info te vinden. Daarnaast is dit ook zeker interessant om te weten:

Stemlocaties

Als stemgerechtigde wordt u op één van deze vier plaatsen verwacht:
- basisschool 3K Nelisveld - Nelisveld 5 te Kinrooi
- buurthuis De Borg - Kerkstraat 6 te Kessenich
- GC De Stegel - Weertersteenweg 363 te Molenbeersel
- Dorpshuis - De Belder 19 te Ophoven

Stemrecht 16 - 17 jarigen

Afgelopen week werd beslist dat 16- en 17-jarige Belgen verplicht zijn om te komen stemmen. Speciaal voor deze doelgroep zal er eind mee een Jongeren stemcafé georganiseerd worden. Meer info daarover is te krijgen bij de jeugddienst.

Elektronisch (leren) stemmen 

Net zoals bij de vorige verkiezingen zal er opnieuw elektronisch gestemd worden in Kinrooi. Wie dat van tevoren nog eens graag oefent, is van maandag 6 mei tot en met dinsdag 28 mei tijdens de openingsuren welkom in het gemeentehuis of in de bibliotheek . Als je graag onder begeleiding oefent, is het Digipunt in de bib - iedere dinsdag van 15u30 tot 18u00 - het ideale moment om dat te doen. 

Volmacht

Kan je je niet persoonlijk aanbieden op het stembureau en wil je je stem niet verloren laten gaan dan kan je in sommige gevallen een volmacht geven. Meer informatie en de blanco formulieren kan je hier terugvinden.

Gemeentehuis open voor verkiezingszaken

Op zondag 9 juni is het gemeentehuis open van 8u00 tot 16u00, maar enkel voor verkiezingsaangelegenheden. U kan er telefonisch (089 70 03 00) of persoonlijk terecht aan de onthaalbalie. Heeft u vooraf nog vragen over de verkiezingen, dan kan u deze mailen naar verkiezingen@kinrooi.be.

Desinformatie en beïnvloeding

Verkiezingen vormen de basis van onze democratie. Het is dus bijzonder belangrijk dat deze vlot, correct, transparant en democratisch verlopen. Het nationaal crisiscentrum waarschuwt dat de kans groot is dat er veel niet correcte en misleidende informatie zal worden verspreid via (sociale) media. De overheid roept op om steeds kritisch en alert te zijn. Klik hier voor meer informatie hierover.