Gemeente Gemeente Kinrooi

Verkeersveiliger dan ooit het nieuwe schooljaar in

Gepubliceerd op  di 01 sep 2020
De laatste maanden is er in de gemeente Kinrooi hard gewerkt om alle schoolomgevingen en -routes verkeersveiliger te maken. Vorige week werd het eerste Kinderknooppuntennetwerk gelanceerd, een nieuw initiatief om de veiligste weg naar school aan te geven. Maar daar houdt het niet bij op...
Zelfs gisteren werden nog tal van nieuwigheden gerealiseerd... In de Kasteelstraat – de schoolomgeving van basisschool Icarus – werden de anti-parkeerpalen vervangen door Octopus-palen, die ervoor zorgen dat de schoolomgeving nog extra geaccentueerd wordt. De grote aanpassing daar werd gisteren nog uitgevoerd. Er werd letterlijk een rode loper uitgerold worden voor de Icarus-leerlingen. De Kasteelstraat is nu namelijk een fietsstraat op het gedeelte tussen de Venlosesteenweg en de Kleine Kasteelstraat. Daar zal de snelheid maximum 30 km/u zijn en mag een motorvoertuig nooit een fiets inhalen.
 
De aanpassing in de Kasteelstraat is één van de suggesties die voortkwam uit Route2School, een project waarbij de verplaatsingen van en naar school in kaart gebracht werden. Het mooiste resultaat wordt het Kinderknooppuntennetwerk, wat misschien zal uitgroeien tot een good practice of mooi praktijkvoorbeeld voor Vlaanderen. Meer info daarover leest u hier.
 
De meest in het oog springende wijziging van de laatste maanden is de herinrichting van de volledige schoolomgeving bij basisschool de Wieken in Molenbeersel. Mede dankzij de participatie met de school en ouders, is er vandaag bij de start van het nieuwe schooljaar een volledig nieuwe omgeving op maat van hun wensen. Dat is weliswaar uitgezonderd de aanplantingen. Die worden wegens de droogte en het plantseizoen uitgesteld tot het najaar. Ook de Octopus-palen zijn inmiddels geplaatst.
 
 
Diverse kleine en grote maatregelen... uitgevoerd of verwacht  
 
- In Molenbeersel, Kessenich en Ophoven werden snelheidsinformatieborden geplaatst in de schoolomgevingen. In de Smeetsstraat, De Belder, de Merrenhofstraat, de Meierstraat en de Kasteelstraat zal er zo een beter beeld van het snelheidsgedrag verkregen worden.?
 
- Na een geslaagde test in de Belestraat zullen er ook zes verkeerskussens geplaatst worden in de Donkstraat (Ophoven) en de Grootbroekstraat (Molenbeersel). In iedere straat zijn er drie voorzien. 
 
- Naast de fietsverbinding tussen de Bommesaar-scholen van Kessenich en Geistingen, is er nu ook straatverlichting voorzien in de Kempweg en de Kessenicherweg. 
 
- Het gemeentebestuur blijft verder maximaal inzetten op de gemachtigde opzichters. Deze vrijwilligers zijn en blijven de belangrijkste partners inzake veilig schoolverkeer.

- Eind oktober – als de avonden van vroeger donker weer beginnen - zal er een sensibiliseringsactie georganiseerd worden om aandacht te schenken aan de fietsverlichting. Zet je licht aan ! zal dan als nuttige boodschap verschijnen aan fietsenstallingen en bij schoolomgevingen.  
 
Tot slot vermelden we ook nog de projecten waarbij we als gemeentebestuur afhankelijk zijn van het Vlaams gewest, in concreto de Afdeling Wegen en Verkeer:
- volledige herinrichting voor de schoolomgeving Kinrooi (2021-2022) 
- herinrichting rotonde Kinrooi centrum met verhoogde veiligheid voor fietsers (2021)
- bijkomende voetgangersoversteekplaatsen op gewestwegen
- bijkomende verlichting en signalisatie bij de bestaande oversteekplaatsen
Ook vrijliggende fietspaden naast de gewestwegen is iets waarvoor de gemeente Kinrooi zal blijven ijveren.