Gemeente Gemeente Kinrooi

Tijdelijk onttrekkingsverbod in Limburg opgeheven

Gepubliceerd op  di 08 aug 2023
De extreem droge periode van midden mei tot midden juni maakte het noodzakelijk om een tijdelijk onttrekkingsverbod in te stellen voor de onbevaarbare waterlopen in Limburg. Dat werd afgelopen zaterdag 5 augustus opgeheven. Opgelet: voor kwetsbare waterlopen blijft er wel een verbod van kracht.

Door de recente regenval zijn de debieten en peilen voldoende hersteld en kan het tijdelijk onttrekkingsverbod dat sinds 20 juli 2023 van kracht was voor de onbevaarbare waterlopen, opgeheven worden. Dat heeft het Limburgs Droogteoverleg beslist.

De reden hiervoor is de grote hoeveelheid neerslag die de voorbije 10 dagen is gevallen en de gunstige invloed hiervan op de verschillende debieten en peilen. Hierdoor wordt het terug mogelijk om water op te pompen uit een aantal onbevaarbare waterlopen en beken zonder dat dit een bedreiging vormt voor het ecologische evenwicht.

De opheffing van dit besluit gebeurt in afstemming met de ons omliggende provincies, waar de tijdelijke onttrekkingsverboden eveneens worden opgeheven. Het permanent onttrekkingsverbod voor de meest kwetsbare waterlopen dat sinds 1 januari 2022 van kracht is blijft behouden. Concreet betekent dat dat er voor Kinrooi nog altijd een onttrekkingsverbod geldt voor de Witbeek, de Lossing, de Broekziep, de Soerbeek/Zuurbeek, de Renne en de Simpel-Renne (zie ook overzichtskaart als download).