Gemeente Gemeente Kinrooi

Schuldbemiddeling, budgetbegeleiding en budgetbeheer

Schulden of financiële problemen hebben, is nooit leuk. De dienst schuldbemiddeling kan je helpen indien blijkt dat je er alleen niet uitkomt. Voorkomen is beter dan genezen luidt het spreekwoord. Dit geldt zeker voor financiële problemen. Niet alleen als je geen uitkomst meer ziet, maar ook op voorhand tracht de dienst samen problemen te voorkomen. Wat kan deze dienst zoal voor je doen?

Schuldbemiddeling
Het OCMW van Kinrooi is erkend als schuldbemiddelaar en mag daardoor contact nemen met de verschillende banken, leningmaatschappijen, advocaten, gerechtsdeurwaarders, de elektriciteitsmaatschappij, de maatschappij voor watervoorziening, enz... Zo kan er in bepaalde gevallen een oplossing gevonden worden zoals uitstel van betaling, lagere maandelijkse aflossingen, enz…

Financiële bijstand
Als blijkt dat je inkomen te laag is om op eigen kracht uit de financiële put te geraken, kan het OCMW je, onder bepaalde voorwaarden, een tussenkomst geven. De sociale dienst beschikt over twee maatschappelijk werkers (Kathleen Verstegen en Ilda Toppet) die een opleiding hebben gevolgd tot erkende schuldbemiddelaars en zullen je hiermee helpen. Je kan rechtstreeks een afspraak maken met hen of via de sociale dienst tijdens de wekelijkse spreekuren in je deelgemeente.

Budgetbegeleiding en budgetbeheer
Het komt dikwijls voor dat een gezin over voldoende inkomsten beschikt, maar dat ze deze verkeerd besteden. Een onevenwichtig gezinsbudget, nutteloos verloren geld en heel wat kopzorgen zijn hiervan het gevolg. De maatschappelijk assistenten willen je hier graag en gratis bijstaan met raad en daad en zo je budget begeleiden en helpen te beheren ! Ze hebben hiervoor een handig hulpmiddel ontworpen: het budgetboekje, hieronder te downloaden in pdf-formaat.