Gemeente Gemeente Kinrooi

Opvang Oekraïense oorlogsvluchtelingen

Gepubliceerd op  di 08 mrt 2022
Dinsdagnacht 8 maart kwam een bus met oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne aan in Maaseik. Een 80-tal personen werd ondergebracht in enkele gemeenten uit de grensstreek. In Kessenich doet buurthuis De Borg dienst als tijdelijke groepsopvang. Via dit bericht houden we iedereen op de hoogte.

#update woensdag 23 maart – 11u00
Vorige week donderdag zijn de 25 personen van groepsopvang De Borg naar Brussel gegaan om administratief het een en ander in orde te maken. Na 4,5 uur aanschuiven, was onze delegatie aan de beurt en werden de nodige formaliteiten vervuld. Tegen de avond was de bus terug in Kessenich na een vermoeiende dag. Afgelopen zaterdag 19 maart werd aan De Borg een buurtdrink georganiseerd. De bewoners maakten Oekraïens gebak. Diverse omwonenden kwamen langs om kennis te maken met de nieuwe buren en om te proeven van de nieuwe cultuur. Het zorgde zelfs voor de coverfoto in Het Belang van Limburg afgelopen maandag ! De mannen nodigden de enige man in de groepsopvang uit om eens samen op café te gaan. De vrouwen en kinderen gaan naar een activiteit met paarden. De allerkleinsten krijgen voortaan op zaterdag balgewenning, allemaal zaken om hen een fijne vrijetijdsbesteding te bezorgen. Voor de opstap naar onderwijs zijn er contacten met basisschool de Bommesaar. De ouders maken de inschrijvingsfiche in orde en ze krijgen volgende woensdag een rondleiding. Op 1 april volgt dan een eerste kennismakingsdag voor de kinderen van 3 tot 12 jaar die in een aparte lesgroep komen met één juf en één van de mama's die voor de begeleiding zorgen. De bewoners die verblijven in particuliere gastgezinnen waren eveneens aanwezig op de buurtdrink en worden verder ook betrokken in de georganiseerde activiteiten.   

#update dinsdag 15 maart – 9u00
Inmiddels zijn er nog twee gezinnen – 2 volwassenen en 3 kinderen - bij gekomen in De Borg. Het aantal personen in de groepsopvang is nu 25: 8 volwassenen en 17 kinderen. Hiermee heeft onze groepsopvang in De Borg zijn maximale capaciteit bereikt. Deze week krijgen de buurtbewoners van De Borg een uitnodiging in de bus voor aanstaande zaterdag 19 maart. Dan zal er vanaf 14u00 op de parking van De Borg een buurtdrink georganiseerd worden om kennis te kunnen maken met de nieuwe buren uit De Borg. Tot slot is er nog een zeer belangrijk bericht voor mensen die als particulier oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Opdat de gasten met alles in orde zijn, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden per mail naar vreemdelingen@kinrooi.be.

#update dinsdag 8 maart – 16u00
Vorige nacht kwamen omstreeks 4u00 20 oorlogsvluchtelingen aan in Kessenich. Het gaat om 6 volwassenen en 14 kinderen. Zij kregen vandaag een medische check-up en er is ook psycho-sociale bijstand voorzien. Het gemeentebestuur krijgt veel vragen van mensen die spullen willen brengen of hulp willen bieden. Propere en degelijke spullen kunnen naar Vincentius Maaseik-Kinrooi (Sportlaan 14 te Maaseik) gebracht worden. Dit kan op woensdag en donderdag tussen 9u00 en 11u00. Breng geen hele vracht want de stockagemogelijkheden zijn beperkt. Als er iets nodig is voor de opvang in De Borg, gaan de gemeentelijke diensten het daar halen. Voor meer info over de tijdelijke opvang kan men bellen naar 089 77 86 79.

maandag 7 maart – 15u00
Twintig personen zouden onderdak vinden in Nederland. Kinrooi engageert zich net zoals Maaseik met De Riet in Opoeteren om een collectieve groepsopvang in te richten. De gemeentelijke diensten brengen momenteel alles in gereedheid om De Borg in Kessenich in te richten als opvanglocatie. Daar kunnen maximum 30 personen terecht. Er zijn 15 stapelbedden voorzien en ook de pakketten (beddengoed, tandenborstel, ...) zijn voorbereid. Zoals het er nu naar uitziet, zullen 26 personen naar Kinrooi komen. De oorlogsvluchtelingen worden omstreeks 3u in Maaseik verwacht. Van daar worden ze overgebracht naar Opoeteren en Kessenich.

Lees ook: Kinrooi steunt Oekraïense vluchtelingen met aanmeldingsformulier voor particuliere opvang.