Gemeente Gemeente Kinrooi

Opbelactie alleenstaanden in coronatijden

Gepubliceerd op  do 02 apr 2020
Alleenstaanden uit de gemeente Kinrooi, kunnen vanaf maandag 6 april een telefoontje verwachten van een personeelslid van de gemeente of OCMW Kinrooi. Met deze actie wil Kinrooi polsen hoe het met hen gaat in deze bijzondere crisistijd en ineens kijken of er bepaalde (zorg)noden zijn.

Corona beheerst nog altijd de actualiteit en helaas is dat vaak met slecht nieuws. Door de nasleep van de crisis en de voorlopig blijvende beperkingen door de maatregelen gaat de gemeente Kinrooi de komende weken een aantal positieve acties uitrollen. De eerste is een opbelactie naar alleenstaande inwoners. Een 15-tal personeelsleden van verschillende locaties - het Sociaal Huis, GC De Stegel, de bibliotheek, 't Speel-nestje en het gemeentehuis - start maandag met telefoneren naar alleenstaande inwoners. De bedoeling is om zoveel mogelijk inwoners op een lijst van 1.000 namen te contacteren.  

De sociale dienst werkte een handleiding uit voor de telefoongesprekken. Daarop staan een aantal zaken die aan bod kunnen komen tijdens het gesprek. In de eerste plaats zal er gewoon gevraagd worden hoe het gaat, zowel lichamelijk als psychisch, of men de dag goed ingevuld krijgt en of men nog contact - telefonisch of via social media - heeft met familie, kennissen en vrienden. Tegelijk zal bij de oproep ook nagegaan worden of men de corona-maatregelen voldoende kent. Eventueel wordt er verwezen naar de kanalen waar deze info beschikbaar is.  

Het is niet de bedoeling om zeer lange telefoongesprekken te doen. De gemeente en OCMW willen zoveel mogelijk alleenstaanden gewoon even een luisterend oor aanbieden en een extra hart onder de riem steken zodat ze na het telefoontje iets hebben van fijn dat ze vanuit de gemeente even gebeld hebben. Als uit het telefoongesprek blijkt dat er diepere noden zijn, bijvoorbeeld op psychosociaal vlak of op het gebied van (geestelijke) gezondheidszorg, hebben de bellers ook de handvaten om daarop in te kunnen pikken. Kinrooi hoopt dat het initiatief gewaardeerd zal worden door de inwoners en hoopt zoveel mogelijk alleenstaanden op korte tijd te kunnen bereiken.