Gemeente Gemeente Kinrooi

Toewijzingsstop noodopvang Woutershof

Gepubliceerd op  vr 19 jan 2024
Sinds maandag 6 november 2023 krijgen maximum veertig ouders en hun kinderen die om internationale bescherming vragen tijdelijk opvang in Woutershof. Het aantal gasten schommelde van week tot week maar vanaf 19 januari 2024 is er een toewijzingsstop.

Omdat het jeugdverblijf leeg staat in de winterperiode, is het een geschikte verblijfsplaats voor mensen in nood die een veilig dak boven hun hoofd zoeken. Dankzij een partnerovereenkomst die Hopper jeugdverblijf Woutershof - samen met enkele andere jeugdverblijven - afsloot met Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers werd bepaald dat er tot 21 februari 2024 veertig plaatsen ter beschikking gesteld worden voor de opvang van zogenaamde verzoekers om internationale bescherming. De organisatie van het opvangcentrum wordt gecoƶrdineerd en begeleid vanuit het Rode Kruis in Heusden-Zolder.

Sinds begin november schommelde de samenstelling van de gasten in Woutershof tussen 33 en - het maximum van - 40 personen. Traditioneel wordt een maand voor het einde van de opvang een zogenaamde toewijzingsstop ingevoerd. Dat betekent dat er vanaf dan geen nieuwe gezinnen meer bij komen en dat het Rode Kruis op zoek gaat naar een reguliere opvangplaats waar de gezinnen terecht kunnen na het verblijf in Woutershof. De gasten zullen druppelsgewijs de tijdelijke opvangplaats verlaten. Vanaf vrijdag 23 februari hervat het jeugdverblijf zijn oorspronkelijke werking want dan is het verhuurd is aan diverse jeugdverenigingen.