Gemeente Gemeente Kinrooi

Mooimaker met speciaal fietsje

Gepubliceerd op  vr 26 aug 2022
Kinrooi telt een 30-tal Mooimakers, vrijwilligers die het zwerfvuil in de wegbermen opruimen. In een uitgestrekte gemeente als Kinrooi kunnen er best wat kilometers afgelegd worden. Omdat het te voet soms te lange afstanden zijn, heeft Mooimaker Pierre een handig fietsje gemaakt.

Het blijft natuurlijk zeer triest dat sommige mensen maar afval in de wegberm blijven gooien. Maar dat doet allerminst afbreuk aan de prestaties van onze Mooimakers die dit allemaal netjes opruimen. In een ideale wereld zou dit niet moeten maar jammer genoeg is het wel dankzij onze Mooimakers dat er minder blikjes en andere rotzooi naast de kant van de weg te vinden zijn.   

Begin 2020 schonken UNIZO en de gemeente Kinrooi handige bolderkarren aan de Mooimakers. Zo’n bolderkar heeft zijn dienst al bewezen voor Mooimakers die te voet het zwerfvuil bestrijden. Maar omdat Pierre vaak langere afstanden doet, zou te voet gaan teveel tijd in beslag nemen. Aan het stuur van een afgedankt fietsje maakte hij een beugel om een openstaande zak aan te hangen zodat hij al fietsend het zwerfvuil kan oppikken. Omdat de bestaande stok soms iets te kort is om ver genoeg te reiken, heeft hij ook daar eigenhandig een verlenging voor gemaakt. Een goed idee dat navolging krijgt want een aantal Mooimakers experimenteert nu ook met verschillende lengtes van de opraapstokken. 

Mooimaker Pierre Leurs: Het oude fietsje is ideaal en doet nu goed dienst om langere trajecten op te ruimen. Met de langere stok kan ik tot in de grachten reiken om blikjes en ander zwerfvuil op te rapen. Ondanks het feit dat het zeer erg is dat zoveel mensen hun afval achteloos achterlaten – eigenlijk zou ons werk niet nodig moeten zijn – doe ik het met hart en ziel, net zoals mijn vele collega-Mooimakers.