Gemeente Gemeente Kinrooi

Zelf mondmaskers maken

Gepubliceerd op  do 19 mrt 2020
Zelfgemaakte maskers kunnen nuttig zijn in afwachting van geleverde maskers en voor mensen die thuis geïsoleerd zitten. Als zij het zelfgemaakte masker dragen, verlaagt de kans dat ze iemand uit hun omgeving besmetten. Haal je naaimachine tevoorschijn en ga aan de slag.

Tips en richtlijnen (FOD volksgezondheid) voor het zelf maken van mondmaskers
- Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag.
- Filtermaterialen, zoals een stofzuigerzak, in het masker verwerken is een goed idee.
- Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.
- Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die u meer doen zweten of jeuk geven omdat u daardoor uw gezicht (onbewust) gaat aanraken.
- Het is essentieel de zelfgemaakte mondmaskers regelmatig te wassen op een kookprogramma (90 graden).
- Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin, je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.
- Het patroon van het masker past op een A4-blad. Je hebt geen speciaal patroonpapier nodig. - Het masker werkt ook als een "mini-kussensloop". Onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden, zodat die mooi op zijn plaats gehouden wordt.
- De linten zijn lang genoeg, zodat het masker vlot geknoopt en losgemaakt kan worden. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.

Hoe het mondmasker correct gebruiken?
- Was je handen grondig met water en zeep alvorens het masker aan te raken.
- Raak de binnenkant van het masker niet aan! Je herkent de binnenkant aan de kleur.
- Gebruik de uiteinden van de linten om het masker te manipuleren, zodat je handen zo ver mogelijk van je gezicht blijven.
- Draag het masker alleen wanneer nodig. Bij thuisisolatie bijvoorbeeld als er anderen in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
- Steriliseer het mondmasker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90°C.

Mondmaskers gemaakt voor mensen in de zorg?
Er is nog altijd een tekort aan mondmaskers voor medisch personeel en mensen in de zorgsector. Heeft u thuis maskers of spanbrillen op overschot (nog in verpakking) of zelf mondmaskers gemaakt? Dan mag u ze altijd bezorgen aan het gemeentehuis, wij zorgen voor de verdere verdeling. Zelfgemaakte maskers moeten worden verpakt in papier en nadien afgeleverd in een goed afgesloten plastic zak. Mensen die een vermoeden hebben zelf ziek te zijn wordt gevraagd géén mondmaskers te leveren.

Indien u mondmaskers wenst te maken voor het personeel van ons woonzorgcentrum gebruikt u best het door het woonzorgcentrum gemaakte patroon.

Zowel de FOD gezondheid als Ferm bieden een patroon aan:
Download hier het patroon van FOD volksgezondheid
Download hier het patroon van Ferm
Download hier het patroon van Woonzorgcentrum Zorgvlied

Bij de downloads hieronder vindt u een uitgeschreven protocol van het crisiscentrum van de Vlaamse overheid omtrent het gebruik van mondmaskers. Ze bezorgde ook deze informatiefilmpjes:
Correct dragen van een mondmasker 
Correct reinigen en ontsmetten bril en gelaatsscherm 
Veilig hergebruiken van mondmaskers 
Knippen van filters voor mondmaskers