Gemeente Gemeente Kinrooi

Maatregelen verlichting energiefactuur

Gepubliceerd op  ma 03 okt 2022
Naast de (bestaande) verwarmingstoelage van het sociaal verwarmingsfonds zijn er recent nog een aantal andere maatregelen genomen om de energiefactuur van de huishoudens te verlichten. We zetten ze even op een rij...

Tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor elektriciteit en gas tem 31 december 2022
Voor wie?
Voor iedereen met een elektriciteit en/of gas contract.
Hoe aanvragen?
Dit gaat automatisch, je ziet de verlaging op je factuur.

Een toelage van 300 euro voor verwarming met huisbrandolie of propaan in bulk
Voor wie?
Voor huishoudens die verwarmen met huisbrandolie of propaan in bulk. De toelage heeft betrekking op leveringen uitgevoerd door een bedrijf tussen 15 november 2021 en 31 december 2022.
Hoe aanvragen? 
Voor meer informatie en de online aanvraag kan je surfen naar https://stookoliecheque.economie.fgov.be

Sociaal tarief gas en elektriciteit
Voor wie? 
Voor personen met het statuut "verhoogde tegemoetkoming" bij het ziekenfonds.Check de voorwaarden op www.vlaanderen.be/verhoogde-tegemoetkoming-voor-gezondheidszorgen.
Hoe aanvragen?
Als je de verhoogde tegemoetkoming hebt, moet je niets doen. Het sociaal tarief zal automatisch toegepast worden op je factuur. Als je denkt in aanmerking te komen voor het statuut van de verhoogde tegemoetkoming, kan je contact nemen met het ziekenfonds waar je aangesloten bent. 

Verwarmingstoelage van het sociaal verwarmingsfonds
Voor wie? 
Voor personen met de verhoogde tegemoetkoming, voor personen met schuldenoverlast, voor huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 22.034,79 euro verhoogd met 4.079,35 euro per persoon ten laste.
Hoe aanvragen?
Neem binnen de 60 dagen na levering van de brandstof contact op met het Sociaal Huis om een aanvraag in te dienen. Dat kan via 089 70 14 14 of sociaalhuis@kinrooi.be

Federale verwarmingspremie van 100 euro
Voor wie? 
Elk gezin dat op 31 maart 2022 een lopend contract voor elektriciteit had voor zijn woonplaats, heeft recht op de éénmalige federale verwarmingspremie van 100 euro. Het moet gaan om een contract bestemd voor huishoudelijk gebruik. Contracten voor commerciële of professionele activiteiten komen niet in aanmerking.
Hoe aanvragen?
De meeste mensen hebben deze premie automatisch ontvangen via een verrekening op hun energiefactuur. Heb je jouw factuur nagekeken en heb je deze energiepremie nog niet ontvangen? Wees dan snel, want deze premie kan nog aangevraagd worden tot en met 14 oktober 2022.De snelste manier om de aanvraag in te vullen en ook de snelste manier om je premie te ontvangen, is via een online aanvraag. Je logt je in met je elektronische identiteitskaart of itsme en je vult je gegevens in. Dat gaat snel en eenvoudig. Neem daarvoor ook je factuur bij de hand want sommige in te vullen gegevens vind je daarop terug. Surf naar https://verwarmingspremie.economie.fgov.be/public voor de aanvraag. Daarnaast kan je je aanvraag ook op papier indienen. Vul het in op de pc en druk het af of vul het met de hand in nadat het is afgedrukt. Stuur het formulier dan naar het aangegeven adres. Het formulier voor de aanvraag kan je vinden op de website van de FOD economie.

Ervaart u moeilijkheden met het betalen van uw (energie) factuur of hebt u vragen over de genoemde energie maatregelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis via het telefoonnummer 089 70 14 14 of via sociaalhuis@kinrooi.be