Gemeente Gemeente Kinrooi

Maatregelen -corona-

Gepubliceerd op  wo 01 apr 2020
Om de strijd tegen het coronavirus effectief te kunnen aangaan hebben zowel de Federale Regering als de lokale overheid een reeks maatregelen vastgelegd. Hier vindt u de actuele regelgeving terug.

LET OP: dit is de huidige stand van zaken. Er kunnen uiteraard nog zaken wijzigen de komende uren, dagen, weken. Bij wijzigingen wordt er zo snel mogelijk over gecommuniceerd.

  

27 maart 2020 19u15 - Verlenging maatregelen tot 19 april

Deze namiddag kwam de Nationale veiligheidsraad samen. Hierbij een overzicht van de beslissingen:

- Het is te vroeg om te zeggen dat het virus onder controle is. De huidige maatregelen worden met twee weken verlengd, tot en met 19 april. Daarna kunnen ze mogelijks opnieuw met twee weken verlengd worden, tot en met 3 mei. De situatie wordt voortdurend geëvalueerd.
- Iedereen moet nog steeds zoveel mogelijk thuisblijven. Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan (naar het werk als telewerk niet mogelijk is, naar de winkel, naar de dokter,…)
- De bedoeling van activiteiten in de buitenlucht is om in beweging te blijven. Urenlang in een park gaan zitten of een dag naar zee of de Ardennen gaan kan niet.
- Wie zich niet aan de regels houdt, wordt nog steeds gestraft. Op korte termijn zal men een systeem van onmiddellijke inning van de boetes invoeren.
-Als we dit virus snel willen overwinnen, moeten we ons allen aan de regels houden. Lockdown parties kunnen absoluut niet.
- De algemene regel i.v.m. werk blijft van kracht. Telewerk blijft verplicht voor alle niet-essentiële bedrijven. Wanneer telewerk niet mogelijk is, kan men blijven werken wanneer de social distance maatregelen (1,5 meter afstand houden) strikt worden toegepast. Als dit niet het kan, moet het bedrijf sluiten.
- In Kinrooi wordt er voor de kinderopvang tijdens de paasvakantie een samenwerking tussen de scholen en t Speelnestje opgezet. Maandag volgt de juiste regeling.

Meer informatie kan je steeds terugvinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/ of via 0800 14 689

Deze namiddag kondigde Vlaams minister van werk en economie Hilde Crevits ondersteunende maatregelen voor de dienstenchequesector aan:
- De geldigheidsduur van de dienstencheques die dreigen te vervallen tijdens de crisisperiode (maart, april) worden verlengd met 3 maanden, van 12 naar 15 maanden. Op die manier kunnen deze cheques alsnog gebruikt worden.
- Verhoogde subsidies voor dienstencheque-prestaties: Voor de ondernemingen die open blijven, wordt voor de duur van een maand in een verhoging van de subsidies voor de dienstenchequeprestaties met 8,64 euro voorzien. De subsidie neemt dan tijdelijk toe van 14,36€ tot 23€. Dit moet de ondernemingen de mogelijkheid bieden om de extra kosten waarmee ze door de crisis geconfronteerd worden deels te dekken zoals het beschermingsmateriaal voor de medewerkers, vaste kosten, grotere verplaatsingen, ... Alle ondernemingen kunnen gebruik maken van deze maatregel, ook als ze vandaag gesloten zijn en beslissen om hun dienstverlening terug op te starten.

Zorg goed voor elkaar en voor de anderen!  

   

            

Een overzicht van alle eerder gepubliceerde nieuwsitems aangaande het coronavirus vindt u hier terug.