Gemeente Gemeente Kinrooi

Reispas (internationaal paspoort)

Maak een afspraak
Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (e-ID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa. Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Het paspoort is zeven jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor minderjarigen. U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen. Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die u nodig heeft wordt tijdens uw afspraak digitaal gemaakt. Hier bij hanteren wij de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (ICAO). Enkele belangrijke elementen zijn:

  • een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach 
  • hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief
  • het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van uw oren moeten zichtbaar zijn
  • de ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te grote montuur, maar ook geen montuur dat vlak langs de ooglijn loopt.

Hoe aanvragen

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan! U dient hiervoor een - afspraak - te maken. Hou rekening met een leveringstermijn van tien dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Er bestaan ook spoedprocedures waarbij het zelfs mogelijk is om het paspoort op te halen in Brussel 4u30 na de aanvraag (indien de aanvraag voor 15u00 werd doorgestuurd). De spoedprocedures zijn wel duurder. Indien u hiervan gebruik wenst te maken kunt u best contact opnemen met de dienst burgerzaken. 

Kostprijs

80 euro (normale procedure +18 jaar)

35 euro (normale procedure -18 jaar)

90 euro (normale procedure niet - inwoners)

Wat meebrengen

 Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig: 

  • uw afspraakkenmerk;
  • uw e-ID (elektronische identiteitskaart) of kids-ID;
  • uw oud paspoort (als u er een heeft).

Voor de aanvraag van een reispas voor een minderjarige, moet het kind of de jongere ook persoonlijk mee komen en moet hij/zij vergezeld zijn door één van de ouders.
Maak een afspraak