Dag na dag 80 jaar na de razzia van 22 augustus 1944 in Molenbeersel krijgen de negen slachtoffers op die manier een blijvend eerbetoon. De komende jaren komt er ook voor de andere Kinrooise slachtoffers van het naziregime eenzelfde gedenkteken.
Familie, buurtbewoners, geïnteresseerden: iedereen is van harte welkom voor de officiële inhuldiging van de eerste negen struikelstenen in de gemeente Kinrooi. Die vindt plaats op donderdag 22 augustus om 10u30. Het zal dan dag op dag tachtig jaar geleden zijn dat er bij een bloedige razzia in het kerkdorp Molenbeersel vier dodelijke slachtoffers vielen. Vijf andere mannen werden diezelfde dag gearresteerd en zouden niet levend terugkeren uit de concentratiekampen. Over het drama schreef historicus en journalist Timmie van Diepen, in wiens familie er vijf doden te betreuren waren, onlangs het boek De razzia. Het was hij die het voorstel deed voor de plaatsing van de struikelstenen, een idee waarvoor de gemeente Kinrooi zich meteen enthousiast toonde.
Programma
10u30: samenkomst aan GC De Stegel, Weertersteenweg 363, 3640 Kinrooi
10u45: vertrek te voet naar voormalig tramdepot*
*vandaag drankenhal Prik&Tik aan de Weertersteenweg
11u00: inhuldiging Stolpersteine aan voormalig tramdepot door kunstenaar Gunter Demnig
11u15: toespraken door burgemeester Wim Rutten en historicus Timmie van Diepen
11u30: verplaatsing te voet (onder begeleiding van de politie en fanfare) naar voormalige herberg In de Dorstige Herten
11u45: inhuldiging Stolpersteine aan voormalige herberg In de Dorstige Herten
12u00: speech door historicus Timmie van Diepen gevolgd door Last Post
12u15: terugkeer te voet naar GC De Stegel om wat na te praten bij een receptie
Stolpersteine
Stolpersteine of struikelstenen zijn messing gedenktekens (10x10cm) die in het voetpad worden aangebracht voor de vroegere woningen of onderduikadressen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime werden vermoord. Op die manier struikelen passanten letterlijk over het verleden en worden ze aangemoedigd om stil te staan bij de slachtoffers. Het project is het geesteskind van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. In 1996 begon hij met de vervaardiging en plaatsing van de struikelstenen, in 2023 lagen er meer dan 100.000 gedenktekens in 31 Europese landen. Demnig is alleen hoogst uitzonderlijk aanwezig bij de installatie. Omwille van de ernst van de razzia van 22 augustus 1944 in Molenbeersel stond hij erop om persoonlijk de installatie te doen.
Nog meer struikelstenen in Kinrooi
Het blijft niet bij deze negen struikelstenen. Ook de andere Kinrooise slachtoffers van het naziregime krijgen op uitdrukkelijke vraag van het gemeentebestuur de komende jaren eenzelfde eerbetoon. De inhuldiging wordt vanaf nu gekoppeld aan de jaarlijkse 11novemberviering. Dit jaar vindt die plaats in Geistingen. Op 11 november 2024 zal daar de eerstvolgende struikelsteen worden ingehuldigd voor Peter Greefkens, die in 1941 in gevangenschap stierf nadat hij een geallieerde piloot had geholpen. De gemeente Kinrooi draagt de kosten voor de installatie.