Gemeente Gemeente Kinrooi

Vaccinatie tegen Covid-19 en griep

Gepubliceerd op  wo 20 sep 2023
De nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne is gestart. Hiervoor dien je een afspraak te maken met je huisarts of je apotheker. Vaccinatiecentra zijn - hopelijk - voltooid verleden tijd.
Midden september 2023 startte een nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn om door COVID zwaar ziek te worden en voor wie werkt in de zorg. Voor andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is. 
 
Voor wie aanbevolen?
Met COVID-vaccinatie wil men vermijden dat mensen zwaar ziek worden. De vaccinatie is daarom aanbevolen aan wie het meeste risico loopt om ziek te worden:
• iedereen vanaf 65 jaar;
• personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening zoals in de woonzorgcentra;
• personen met onderliggende gezondheidsproblemen (bijv. long- of hartaandoeningen);
• alle personen met een verzwakte weerstand;
• zwangere vrouwen;
• alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.
 
Voor deze personen is de griepvaccinatie ook aanbevolen. Voor andere personen is 
vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat je vrij om je te laten vaccineren.
 
Wanneer vaccineren?
De COVID-vaccinatie is beschikbaar sinds midden september, het griepvaccin vanaf midden oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Vraag advies aan je arts of je apotheek wanneer je best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden. Het is belangrijk je bescherming op te bouwen vóór het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden. 
 
Waar vaccineren?
Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in wanneer ze vaccineren tegen COVID-19 en griep. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid zal ook geen uitnodiging meer sturen naar je thuisadres. Op je werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst griepvaccinatie aanbiedt. COVID-vaccinatie zal enkel aangeboden worden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven. 
 
Welk vaccin?
De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is.
 
Dit is nog altijd goed...
Naast vaccinatie blijven de gekende voorzorgsmaatregelen of gewoontes gelden om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen: 
• Was regelmatig je handen met water en zeep.
• Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent.
• Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog. 
• Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.