Gemeente Gemeente Kinrooi

Kinrooi steunt Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op  wo 02 mrt 2022
Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 500.000 Oekraïners hun land ontvlucht na de inval van Rusland. De Europese Unie houdt er rekening mee dat tot zelfs zeven miljoen mensen op de vlucht kunnen gaan, als de oorlog aansleept. Kinrooi probeert te helpen waar het kan.
Particuliere opvangplekken gezocht
Als grote groepen Oekraïense vluchtelingen naar België komen, kan er een grote operationele nood zijn om hen bij hun aankomst te begeleiden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi pleit voor een gecoördineerde aanpak via de lokale besturen.Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Vul dan dit formulier in en stel zo een plaats beschikbaar als verblijfplaats voor gevluchte Oekraïners.
 
Goed om weten:
  • Je wordt verzekerd.
  • Je stelt je verblijfplaats enkel ter beschikking voor deze crisissituatie en dus de noodopvang van Oekraïense gezinnen. Het gaat niet om andere noodsituaties.
  • Elke Oekraïens gezin dat een verblijfsaanvraag indient, wordt op voorhand gescreend door het Nationaal Crisiscentrum.


Leegstaande woningen & andere locaties
De gemeentelijke diensten onderzoeken momenteel welke leegstaande panden in aanmerking komen als noodwoning. Betrokken eigenaars kunnen hiervoor gecontacteerd worden. Daarnaast onderzoekt de gemeente Kinrooi welke andere locaties ook nog kunnen dienen: eigen locaties of   beschikbare plaatsen bij bedrijven of particuliere initiatieven.

Financiële hulp via het Rode Kruis
De komende tijd zal veel hulp nodig zijn. De gemeente krijgt ook regelmatig de vraag hoe men financiële hulp kan bieden. Dat gebeurt best via Rode Kruis Vlaanderen. Zij maakt 250.000 euro  vrij uit haar eigen noodfonds ter ondersteuning van het Oekraïense en Poolse Rode Kruis.

Het geld zal gebruikt worden om te voorzien in voedsel, water, dekens, tenten voor opvang van vluchtelingen en medische zorg en psychosociale ondersteuning. Wie geld wil storten, kan dat op BE53 0000 0000 5353 (rekening Rode Kruis Vlaanderen) met vermelding Oekraïne. Dat geld zal via de lokale Rode Kruis-afdelingen gebruikt worden voor directe humanitaire hulp aan de mensen die getroffen worden door het conflict. In de grensstad Przemysl, vangt het Poolse Rode Kruis de toestromende vluchtelingen op en biedt hen onderdak, hulpgoederen en medische benodigdheden, evenals psychologische ondersteuning.