Gemeente Gemeente Kinrooi

Met een gezonde brooddoos naar school

Gepubliceerd op  di 30 aug 2022
De zomervakantie zit er op: kinderen terug naar school, volwassenen aan het werk. Tijd om de brooddozen opnieuw vanonder het stof te halen en te gaan voor een brooddoos vol gezond en lekkers. Maar hoe zorg je precies voor een brooddoos die zowel gezond als lekker is? Vier tips helpen je op weg.
Tip 1: Ga voor volkoren 
Of je nu gaat voor een simpele boterham, een knapperige cracker of een leuke wrap: het kan allemaal! Maar geef de voorkeur aan de volkoren variant. Deze geeft een langer verzadigend gevoel waardoor je hongerdipjes in de namiddag voorkomt. Daarnaast bevatten ze belangrijke voedingsstoffen die elk lichaam nodig heeft. 
 
Tip 2: Varieer in beleg
De ene dag kan je gaan voor hartig beleg, de volgende dag gerust voor iets zoets. Want zoet is zeker oké wanneer je kiest voor de pure vorm. Banaan op je boterham of een smeerpasta gemaakt van 100% noten zijn hier populaire voorbeelden van. Eieren, (smeer)kaas, vis, groentespread, hummus en mager vlees zorgen voor de nodige variatie binnen het hartelijk assortiment. 
 
Tip 3: Water is niet alleen voor de vissen
Water is en blijft de beste keuze, en dat kan perfect kraantjeswater zijn. Op heel wat scholen en bedrijven kan je je drinkfles gewoon bijvullen aan de kraan of een tappunt. Bovendien denk je met een drinkfles ook aan het milieu, twee vliegen in één klap! Vind je water ééntonig? Pimp het gerust eens met een smaakje! Dit kan je heel makkelijk doen door bijvoorbeeld wat munt, partjes komkommer of citroen toe te voegen aan je water. Het is niet alleen superlekker en verfrissend, het ziet er ook nog eens leuk uit! 
 
Tip 4: Een dessertje om af te sluiten? 
Dat kan zeker! Kies zoveel als mogelijk voor een stuk fruit of een leuke variant hiervan zoals een fruitsalade, fruitspies, … Maar ook een handje noten of (ongesuikerde) yoghurt of melkdrank zijn een prima dessert.
 
Ben je op zoek naar gezonde lunchinspiratie? Surf dan naar www.zekergezond.be