Gemeente Gemeente Kinrooi

Positieve evaluatie opvang Woutershof

Gepubliceerd op  ma 15 apr 2024
Eind maart zaten alle betrokken partijen aan tafel om een eindevaluatie te maken van de noodopvang voor asielzoekers in Woutershof. Daar verbleven (maximum) 40 personen van 6 november 2023 tot 21 februari 2024, een gastvrij initiatief dat zeer vlot verlopen is.

Omdat het jeugdverblijf leeg stond in de winterperiode, was het een geschikte verblijfsplaats voor mensen in nood die een veilig dak boven hun hoofd zochten. Dankzij een partnerovereenkomst die Hopper jeugdverblijf Woutershof - samen met enkele andere jeugdverblijven - afsloot met Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers werd bepaald dat er tijdens de wintermaanden noodopvang georganiseerd kon worden in Woutershof. De organisatie van het opvangcentrum werd gecoördineerd en begeleid vanuit het Rode Kruis in Heusden-Zolder, een van de betrokken partijen aan tafel bij de eindevaluatie.

Het voornaamste pijnpunt van de bespreking was het tijdstip en de inhoud van de communicatie. Het gemeentebestuur - in feite geen echte betrokken partij in het verhaal tussen Fedasil, de betrokken ministeries, Hopper jeugdverblijven en het Rode Kruis - werd zeer laat en slechts via via op de hoogte gebracht van het opvanginitiatief. Daardoor kon er pas gecommuniceerd worden met de buurtbewoners toen de eerste gasten al gearriveerd waren. Dat is niet ideaal en voor verbetering vatbaar, op voorwaarde dat de gemeente vroeger ingelicht wordt.

Woutershof was het eerste jeugdverblijf dat opende voor de opvang van asielzoekers. Acht gezinnen met kinderen verbleven er permanent. Vier andere gezinnen waren afwisselend aanwezig waardoor het aantal aanwezigen schommelde tussen de 33 en 40 personen. Woutershof was ook het eerste jeugdverblijf dat terug sloot. Vanaf dag 1 werd gezegd dat de opvang tot uiterlijk 21 februari 2024 georganiseerd zou worden, iets wat effectief ook zo aangehouden werd, temeer omdat het jeugdverblijf daarna geboekt is door verenigingen.

Het verblijf in de bosrijke omgeving zorgde voor veel spelmogelijkheden voor de kinderen. Daarnaast zorgde het ook voor rust voor de gasten die dikwijls schrijnende verhalen mee brachten, al dan niet uit oorlogsgebieden. Doordat het Woutershof zo afgelegen is, was het qua vervoer vooral rekenen op de inzet van de vrijwilligers die meermaals taxi speelden. En dat deden ze niet alleen. De vele vrijwilligers die de noodopvang ondersteunden, zorgden ervoor dat het een grote familie werd voor de aanwezige gezinnen. Die zijn nu ondergebracht in een viertal andere opvangcentra van het Rode Kruis waar ze met veel goede herinneringen en een prachtig fotoboek terugblikken op een warm verblijf in het gastvrije Kinrooi...