Gemeente Gemeente Kinrooi

Dementievriendelijke ondernemers in Kinrooi

Gepubliceerd op  wo 06 nov 2019
Op maandag 4 november volgden 11 personen uit 8 verschillende ondernemingen een opleiding op maat om als handelaar gepast om te kunnen gaan met klanten met dementie. Hierdoor kunnen zij als eerste Kinrooise handelaars het label van dementievriendelijke ondernemer aan hun zaak hangen.

De première van Mijn hele leven is tijd, een toneelstuk over dementie van Popcorn-Producties in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Contact was op 17 oktober het startsein om van Kinrooi een dementievriendelijke(re) gemeente te maken. Met een volgend initiatief richten de preventieraad en de dienst zorg en ouderen zich op de lokale ondernemers. Die komen ongetwijfeld wel eens in aanraking met personen die verward overkomen, die het even niet meer weten of die telkens dezelfde vraag stellen. Wat kan een handelaar doen als die hiermee geconfronteerd wordt ?

Het Expertisecentrum Dementie Contact ontwikkelde speciaal voor ondernemers die dagelijks in contact komen met mensen een informatiemoment. Daar krijgen ze heldere informatie over dementie en praktische tips hoe ze er mee om kunnen gaan. Iedere handelaar die deelneemt aan één van de sessies krijgt na afloop het label van dementievriendelijke ondernemer, dat kenbaar gemaakt wordt via een raamsticker.

De eerste acht dementievriendelijke ondernemers van Kinrooi zijn bakkerij Breugel, kinesist Jan Keunen, kapsalon Ilse Peers, apotheek Spreuwers, Press & Paper Clips, ’t Bommesaarke - landbouwbedrijf Henckens-Snijkers, hoeve-ijs Engelenveld en juwelen Roos. Zij volgden met één of meer personen de vorming op 4 november in GC De Stegel (zaal Leonardus).

Er zijn nog drie resterende sessies mogelijk voor andere ondernemers die het label van dementievriendelijke ondernemer willen behalen:
- dinsdag 26 november 2019 van 13u30 tot 15u30
- maandag 2 december 2019 van 19u00 tot 21u00
- dinsdag 10 december 2019 van 13u30 tot 15u30

Inschrijven kan tot 18 november per mail naar preventieraad@kinrooi.be of via 089 73 98 48. De preventieraad en de dienst zorg en ouderen hopen dat de lokale handelaars massaal gevolg geven aan deze oproep tot vorming. Samen kunnen we bouwen aan een dementievriendelijke(re) gemeente !