Gemeente Gemeente Kinrooi

Check zelf je rijbewijs !

Gepubliceerd op  vr 14 apr 2023
Meer dan 425.000 Belgen zullen in 2023 hun Europees rijbewijs moeten vernieuwen. Misschien ben jij er eentje van? Check zelf de geldigheidsdatum want - opgelet - je krijgt er niet altijd een bericht van.

In 2010 werd in België het Europees rijbewijs ingevoerd in de vorm van een bankkaart. Maar pas in 2013 werd het in alle gemeenten ingevoerd.

Het Europese rijbewijs is 10 jaar geldig. In 2023 loopt de geldigheid van de eerste exemplaren dus af. In tegenstelling tot de elektronische identiteitskaart word je hiervan niet (altijd) op de hoogte gebracht. Wees dus voorzichtig en controleer zelf de geldigheidsdatum van je rijbewijs eens.

Om je rijbewijs te hernieuwen moet je ten minste één maand voor de vervaldatum contact opnemen met de gemeente. Voor de aanvraag van een nieuw exemplaar kan je hier een afspraak maken. Op deze pagina lees je wat je allemaal moet meebrengen voor de aanvraag. Het afhalen kan nadien zonder afspraak via de snelbalie.

Wie rijdt met een vervallen rijbewijs, riskeert in principe een boete van 1.600 tot 16.000 euro en/of de intrekking van zijn rijbewijs van acht dagen tot maximaal vijf jaar. Controleer dus even de datum op je rijbewijs en onderneem actie indien nodig. 

update: Vanaf 2 mei 2023 worden burgers wel verwittigd als de geldigheid van het rijbewijs bijna voorbij is. Als je rijbewijs vervalt voor 1 juli 2023, onderneem je best zelf zo snel mogelijk actie om het te vernieuwen.