Gemeente Gemeente Kinrooi

Voorlopig geen bevestiging blauwalgen aan het Bastion

Gepubliceerd op  wo 13 sep 2023
Op zaterdag 2 september werd een vermoeden van blauwalgen vastgesteld aan het Bastion. Voor alle zekerheid werd het openwaterzwemmen toen geannuleerd tot verdere onderzoeksresultaten gekend zijn. Morgen zijn diverse metingen gepland.

Op 2 september was er na een visuele vaststelling het vermoeden van blauwalgen aan het Bastion. Het zekere werd voor het onzekere genomen en de gemeente communiceerde dat het contact met water best vermeden kan worden omwille van mogelijke gezondheidsrisico's voor mens en dier. Op 4 september werd een meting aan het dagstrand gedaan: daar werden alvast geen blauwalgen vastgesteld maar die meting is vanzelfsprekend niet relevant voor het water aan het Bastion. 

Tweewekelijkse metingen
De Vlaamse Milieumaatschappij doet iedere veertien dagen een meting van het water aan dagstrand de Steenberg. Vanzelfsprekend volgt Marec deze resultaten op de voet op. Daarnaast is Labo Derva, een laboratorium waar Marec mee samenwerkt, gevraagd om bijkomende metingen te doen aan het Bastion, de jachthaven en ook de poel van de hondenlosloopweide nabij het Bastion. Deze metingen zijn deze week - wellicht op donderdag 14 september - nog gepland. Zodra de uitslagen gekend zijn, volgt er meer nieuws.

Het gemeentebestuur gaat aan de Vlaamse milieumaatschappij vragen of het mogelijk is om de metingen vanaf volgend seizoen wekelijks te doen en dan zowel aan dagstrand de Steenberg als aan het Bastion. Gezien het succesvolle openwaterzwemmen is die aanvraag zeker verantwoord.