Gemeente Gemeente Kinrooi

Bewegen op verwijzing (BOV)

Bewegen op verwijzing (BOV) is een project van onder andere de gemeente Kinrooi in samenwerking met de Eerstelijnszone Maasland. Het doel van dit initiatief is inwoners met een gezondheidsrisico op weg te helpen naar een actiever leven.

Voor wie

Sinds juli 2023 mogen naast artsen ook onderstaande professionals (specialisten) doorverwijzen naar een beweegcoach: een podoloog, ergo- en/of kinesitherapeut, maatschappelijk werker, apotheker, vroedvrouw, diëtist, psycholoog en verpleegkundige.

De doorverwijzing kan op 2 manieren gebeuren:

  1. Online: https://www.gezondleven.be/forms/bov/1.
  2. Via de afscheurblokjes met verwijsbrieven die je BOV-coach jullie kan bezorgen.

Als één van de bovenstaande specialisten je al ooit gezegd heeft dat een beetje beweging geen kwaad kan, is het hoog tijd om de BOV-coach te contacteren.

Voor Kinrooi is de coach Jo Boonen, te bereiken via jo.boonen@bewegenopverwijzing.be of via 0490 11 40 22.

Voorwaarden

Voor het project Bewegen op verwijzing heb je een verwijsbrief van deze specialisten nodig. Die verwijsbrief levert je 84 punten op om naar een coach te gaan. Voor een individuele begeleiding van 1 uur gaan er 12 punten af. Voor een groepsbegeleiding van 1 uur gaan er 4 punten af.

Indien er voldoende interesse is voor groepsbegeleidingen kan een combinatie van zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding. Als je geen punten meer over hebt, kan je niet meer naar de coach. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen geen 84 punten nodig hebben omdat ze, na een coaching, al zelfstandig in beweging zijn en blijven.

Hoe aanvragen

Je dient op aanraden van de arts of een bovenvermelde specialist zelf contact op te nemen met je BOV-coach Jo Boonen.  Klik op de button hieronder, vul alles in en daarna verzenden. 

Maak online een afspraak

Je kan ook per mail (jo.boonen@bewegenopverwijzing.be) of telefonisch (0490 11 40 22) contact nemen. Jo neemt dan met jou contact op om een afspraak te plannen op woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdagvoormiddag. Je programma van individuele- en/of groepsbegeleiding bepaal je in overleg met je Bewegen op verwijzing-coach.

Kostprijs

De individuele begeleiding kost de deelnemer:
- maximum 5 euro per kwartier zonder verhoogde tegemoetkoming
- maximum 1 euro per kwartier met verhoogde tegemoetkoming. 

De groepsbegeleiding kost de deelnemer:
- maximum 1 euro per kwartier zonder verhoogde tegemoetkoming
- maximum 0,50 euro per kwartier met verhoogde tegemoetkoming

De Vlaamse overheid betaalt de rest van de kosten voor de bewegingscoach, zolang je punten niet opgebruikt zijn.  

Afhandeling

Samen met een professionele coach maak je als deelnemer een beweegplan dat bij je past. Zo zet je de eerste stap naar bewegen. Een dagelijkse fietstocht naar het werk, elke dinsdag een wandeling met de buurman, dagelijks onderhouden van de tuin, regelmatige lunchwandeling met de collega’s, een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt,… de mogelijkheden zijn eindeloos.

De bedoeling is dat je jouw actief leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. De coach gaat niet samen met jou oefeningen doen. Hij gaat samen met jou kijken welke soort beweging jij kan doen. Achter de schermen van Bewegen op verwijzing werken verschillende lokale organisaties samen om het beweegaanbod in de buurt in kaart te brengen en toegankelijker te maken voor mensen die meer willen bewegen.