Gemeente Gemeente Kinrooi

Bewegen op verwijzing (BOV)

Bewegen op verwijzing (BOV) is een project van de sportdiensten van Maaseik en Kinrooi in samenwerking met de huisartsenkring Maaseik, Kinrooi, Neeroeteren en Opoeteren. Het doel van dit initiatief is inwoners met een gezondheidsrisico op weg te helpen naar een actiever leven.

Voor wie

Als de dokter je al ooit gezegd heeft dat een beetje beweging geen kwaad kan, is het hoog tijd om de BOV-coach te contacteren. Voor Kinrooi is dat Jo Boonen, te bereiken via maaseik.jo@bewegenopverwijzing.be of via 0490 11 40 22.

Voorwaarden

Voor het project Bewegen op verwijzing heb je normaal gezien een verwijsbrief van je huisarts nodig. Die levert je 84 punten op om naar een coach te gaan. Voor een individuele begeleiding van één uur gaan er 12 punten af. Voor een groepsbegeleiding van één uur gaan er 4 punten af. Omwille van de coronamaatregelen is de verwijsbrief op dit moment geen must. 

Indien er voldoende interesse is voor groepsbegeleidingen kan een combinatie van zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding. Als je geen punten meer over hebt, kan je niet meer naar de coach. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen geen 84 punten nodig hebben om zelfstandig in beweging te blijven.

Hoe aanvragen

Gedurende twee kalenderjaren heb je recht op 84 punten per jaar voor de begeleiding van een Bewegen op verwijzing-coach. De tussenkomst geldt voor in totaal maximum 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding.

Wanneer je op consultatie gaat bij de coach gaan er punten af. Volg je een individuele begeleiding bij de coach? Dan gaan er 3 punten per kwartier begeleiding af. Volg je een groepsbegeleiding? Dan wordt er 1 punt per kwartier afgehouden. In het systeem is het mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd. 

Je programma van individuele- en/of groepsbegeleiding bepaal je in overleg met je Bewegen op verwijzing-coach.

Kostprijs

Omwille van corona is de begeleiding tijdelijk gratis ! 

De individuele begeleiding kost de deelnemer:
- maximum 5 euro per kwartier zonder verhoogde tegemoetkoming
- maximum 1 euro per kwartier met verhoogde tegemoetkoming

De groepsbegeleiding kost de deelnemer:
- maximum 1 euro per kwartier zonder verhoogde tegemoetkoming
- maximum 0,50 euro per kwartier met verhoogde tegemoetkoming

De Vlaamse overheid betaalt de rest van de kosten voor de bewegingscoach, zolang je punten niet opgebruikt zijn.  

Afhandeling

Samen met een professionele coach maak je als deelnemer een beweegplan dat bij je past. Zo zet je de eerste stap naar bewegen. Een dagelijkse fietstocht naar het werk, elke dinsdag een wandeling met de buurman, dagelijks onderhouden van de tuin, regelmatige lunchwandeling met de collega’s, een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt,… de mogelijkheden zijn eindeloos.

De bedoeling is dat je jouw actief leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. De coach gaat niet samen met jou oefeningen doen, maar hij gaat samen met jou kijken welke soort beweging jij kan doen. Achter de schermen van Bewegen op verwijzing werken verschillende lokale organisaties samen om het beweegaanbod in de buurt in kaart te brengen en toegankelijker te maken voor mensen die meer willen bewegen.