Gemeente Gemeente Kinrooi

Help de Aziatische hoornaar bestrijden

Gepubliceerd op  vr 16 feb 2024
De opmars van de Aziatische hoornaar neemt toe. Deze wespachtige vormt een gevaar voor de bijenvolken en wilde bijen. Daarom is het belangrijk de populatie in te perken. Dit gebeurt door de nesten te verdelgen en het in kaart brengen van aanwezige nesten. We zoeken 100 vrijwilligers om te helpen.

Update 5 maart: Er hebben zich al 100 vrijwilligers aangemeld. Aanmelden is dus niet meer mogelijk.

De lente komt eraan en de koninginnen van de Aziatische hoornaar gaan dan op zoek naar nieuwe plaatsen om een nest te bouwen. In het Maasland is er een groep vrijwilligers - natuurliefhebbers, imkers, sympathisanten, … - die zich inzet om nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen. Omdat het aantal nesten de afgelopen jaren enorm is toegenomen, wordt er een oproep gedaan voor extra alertheid en eventueel hulp om de Aziatische Hoornaar in kaart te brengen en de verspreiding te beperken.

We zijn op zoek naar vrijwilligers of AH-spotters die een selectieve val in de tuin willen plaatsen en deze regelmatig controleren. De specifieke vallen worden met een lokvloeistof in de tuin geplaatst.

Geïnteresseerden krijgen het nodige materiaal en informatie tijdens een doorlopend info- en afhaalmoment. Het info- en afhaalmoment vindt plaats op zaterdag 9 maart van 10u00 tot 16u00 in het gemeentehuis. De imkersbond is ook aanwezig voor een woordje uitleg. De vallen en lokvloeistof zijn gratis voor de vrijwilligers die willen meewerken aan de bestrijding. Alleen samen kunnen we deze exoot onder bedwang houden.