Gemeente Gemeente Kinrooi

Eerste belastingverhoging sinds de fusie

Gepubliceerd op  ma 16 dec 2024
De gemeenteraad keurde op 16 december 2024 een verhoging van de personenbelasting en van de belasting op de onroerende voorheffing goed. Beiden zullen lichtjes stijgen. Dit is nodig om Kinrooi klaar te maken voor de toekomst en om enkele broodnodige investeringen te kunnen doen.  

Kinrooi blijft de visie hanteren om zo weinig mogelijk geld op te halen bij de inwoners. Al sinds de fusie in 1971 (!) is de personenbelasting in Kinrooi status quo gebleven op 6%. Om diverse redenen is er nu een verhoging naar 7%. Ook de gemeentelijke belasting op de onroerende voorheffing zal licht stijgen van 890 naar 940 opcentiemen. De kleine maar noodzakelijke verhogingen van de personenbelasting en opcentiemen zijn de enige twee waarvoor de inwoners financieel bijdragen. Voor quasi alle andere belastingen - voor masten, pylonen, reclamedrukwerken, grind- en zandheffingen, … - zijn het niet-inwoners die betalen. 

Iedere euro in vier stukken gebeten

De voorgaande jaren werd iedere euro in vier stukken gebeten. Er zijn serieuze besparingsoefeningen gemaakt bij elke gemeentelijke dienst. Ondanks de status quo van de belastingtarieven in de voorgaande jaren, zijn er tal van investeringen gebeurd en nog gepland. Er staat een volledig gerenoveerd Dorpshuis en een nieuwe kleuterschool in Ophoven, een woonzorgcentrum en gemeenschapscentrum De Stegel in Molenbeersel, een volwaardige sporthal in Kinrooi, alle schoolomgevingen werden verkeersveiliger gemaakt, speelpleintjes werden opgefrist of aangelegd, … In Geistingen werd de Ruttenkapel gerenoveerd en staat hetzelfde nog gepland voor het Gemeenschapshuis en de kerkhofmuur van het oude kerkhof. In Kessenich werd mede dankzij de VLM de dorpskern prachtig vernieuwd. Nu is het zaak om de gemeentewegen en het gemeentelijk patrimonium - diverse sportzalen, buurthuizen, … - in goede staat te blijven houden voor de komende jaren. Dat is een grote uitdaging voor de komende legislatuur waar budget voor nodig is.

62% van de uitgaven naar lonen

De laatste jaren heeft de inflatie steeds meer druk gezet op de financiën. De aanzienlijke indexaties op de lonen zijn zaken waar de gemeente als werkgever ook in mee moet gaan. Maar liefst 62% van de exploitatiekosten zijn bestemd voor lonen. Daarnaast stegen de exploitatie uitgaven fors de voorbije jaren. Met een verhoging van de gemeentelijke belasting op de onroerende voorheffing - van 890 naar 940 opcentiemen - zit Kinrooi iets boven het Vlaamse gemiddelde maar nog steeds lager dan de buurgemeenten Bree (944), Bocholt (976) en Maaseik (1.122). Het gemiddeld kadastraal inkomen ligt wellicht ook lager in Kinrooi. Naast Herstappe (5%) hanteerden in Limburg enkel Pelt (sinds de fusie), Lommel, Hamont-Achel en Kinrooi de aanslagvoet van 6% voor de personenbelasting. Een meerderheid van de Limburgse steden en gemeenten zat de voorbije jaren al aan minstens 7%. In onze buurgemeenten Bree, Maaseik, Bocholt is het tarief 8 tot 8,5%. Met de verhoging naar 7% blijft Kinrooi nog steeds onder het Vlaams gemiddelde van 7,17 %.