Gemeente Gemeente Kinrooi

Tip voor de feestdagen: red de restjes

Gepubliceerd op  wo 29 nov 2017
De feestdagen komen er weer aan: tijden van gezelligheid en lekker samen tafelen. Tonnen voedsel worden ingeslagen, want u kan maar beter teveel in huis hebben dan te weinig. Toch? Maar waar blijft u dan met al die restjes? Red ze met de tips van Vlaco: onderschat de overschot niet!

Elke Vlaming verspilt jaarlijks 137 euro voedsel. Met die hoeveelheid voedsel zou u 484.000 mensen een jaar lang kunnen voeden. Die verspilling kost bovendien handenvol geld. Met alle Vlamingen samen kieperen we dus jaarlijks zo’n 564 miljoen euro in de vuilnisbak. Hoog tijd om onze krachten te bundelen en dat voedsel te redden van de afvalberg!

Voorkomen is beter dan genezen
Wat kan u nu doen als consument om dit te voorkomen? Een heleboel! Wanneer u voor de feestdagen uw boodschappen inslaat, tracht dan bewust te winkelen. Die kromme komkommer of die gek gekrulde wortel smaken minstens even goed als hun ‘normale’ broers en zussen. Het gaat immers om de smaak. Zo’n 10% van alle groenten en fruit wordt verspild vanwege hun looks. Daar kan u als consument zelf iets aan veranderen.  Kies zoveel mogelijk voor lokale en seizoensgebonden producten om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Geniet van uw aardbeien in de zomermaanden en kies bijvoorbeeld voor peren in de winter.

Leer het verschil tussen ‘THT-producten’ en ‘TGT-producten’.
Een “Te gebruiken Tot” (TGT)- product mag u maar consumeren tot de vermelde datum. Na de vervaldatum is er immers een risico voor uw gezondheid. Dit in tegenstelling tot “Ten Minste Houdbaar” (THT)-producten. Na het verstrijken van de vermelde datum zijn ze soms zelfs nog jaren houdbaar. Gebruik uw neus en ogen om in te schatten of dit nog het geval is. Tenslotte: bewaar uw voedsel correct. Elk product heeft een optimale bewaartemperatuur en zal zo minder snel bederven.

Maak een restjes-feestmaal!
Het soort voedsel dat het meest wordt verspild is fruit (29%) brood of banket (23%) en groenten (20%). Nochtans kan u met deze overschotten heerlijke gerechtjes maken. Met uw broodresten kan u naast de klassieke zoete broodpudding, ook de hartige variant eens uitproberen met restjes charcuterie zoals salami of kaas er in. Gegarandeerd een succes bij het aperitief! Op www.redderestjes.be vindt u heel wat inspiratie voor enkele feestelijke gerechtjes!

Houd de feesttafel restvrij!
Om de restjes zoveel mogelijk te redden in de feestperiode, geeft Vlaco u nog enkele tips mee. Zet niet te veel in één keer op tafel en vul pas bij wanneer iets op is. Zo hoeft u voedsel niet onnodig uit de verpakking te halen. Serveer sausjes apart. Uw eten zal veel beter bewaren als er nog geen dressing overheen zit. Moedig uw feestgangers tenslotte aan om bewaarpotjes mee te brengen. Zo krijgen de restjes van jouw heerlijk feestmenu nog een tweede leven!

Toch nog restjes? Composteren!
Heeft u ondanks alles toch nog restjes die u niet kan verwerken tot gerechten, niet kan weggeven aan de voedselbank of niet aan uw dieren kan voederen? Composteren is dan de boodschap! De composthoop zegt geen nee tegen een klokhuis of een bananenschil. Heeft u nog vragen? Surf dan snel naar www.vlaco.be.