Gemeente Gemeente Kinrooi

OLS 2018 komt dichterbij...

Gepubliceerd op  ma 11 jun 2018
Op zondag 1 juli zal het Oud Limburg Schuttersfeest plaatsvinden in de gemeente Kinrooi. De voorbereidingen draaien op volle toeren om alles klaar te krijgen. Op maandag 11 juni was er een infomoment voor omwonenden en geïnteresseerden in het Dorpshuis. Daarbij werd het programma ook voorgesteld.

Het allereerste Oud Limburgs Schuttersfeest werd georganiseerd in 1876 in Kessenich. Het feest bestaat bijna anderhalve eeuw en is uitgegroeid tot hét grootste volksfeest van beide Limburgen!  Als we alle locaties voor dit feest van die voorbije jaren onder de loep nemen, zien we dat het OLS reeds voor de negende keer naar een deelgemeente van de fusie Kinrooi komt. Het Oud Limburgs Schuttersfeest is méér dan een wedstrijd tussen schutterijen. ‘t Is een alomvattend cultuurspektakel, dat met recht en reden tot het immaterieel cultureel erfgoed van zowel Nederland als Vlaanderen behoort. Het omvat bovendien een aantal deelevents, waarvan het sponsorschieten op zaterdag 23 juni het eerste is. 

Kinjer OLS op dinsdag 26 juni
Op dinsdag 26 juni krijgen de kinderen de kans om te schitteren tijdens het Kinjer OLS. Maar liefst dertig scholen, waaronder alle scholen uit de gemeente Kinrooi, doen mee. Na de openingsceremonie (10u10) is er om 10u30 een optocht in de Reystraat met zelfgemaakte kleding en attributen. Om 12u45 starten de schietwedstrijden. Ter promotie van het OLS zal er die dag een Fan van Kinrooi opgenomen worden. Die kan u op donderdag 28 juni bekijken op TV Limburg en op de gemeentelijke Facebook-pagina en deze website. 

Feestavond met Rowwen Hèze: een opener in stijl
Het eigenlijke OLS 2018 begint op vrijdag 29 juni met een Limburgse oerknal van formaat! Dit feest verdient dan ook een opener in stijl. Niemand minder dan Crazy DJ Team, Henk & Ton van de Janse Bagge Bend én Rowwen Hèze zullen de feesttent helemaal op z’n kop zetten! Met andere woorden: we vieren niet alleen de start van het OLS, maar meteen ook het begin van de zomer!

Het Oud Limburgs Schuttersfeest 2018
Het vlaggenschip van de OLS-festiviteiten is met recht en reden het OLS zelf! Het grootste volksfeest van beide Limburgen strijkt op 1 juli neer in Ophoven. Heel het dorp zal baden in de OLS-sfeer, straten worden versierd en op de weide bevindt zich, naast de 42 schietbomen een heus festivalterrein. Zonder te overdrijven durven we stellig te beweren dat elke Limburger dit feest op z’n minst een keer van dichtbij moet hebben meegemaakt. Zet zondag 1 juli dan ook met stip in je agenda!

Kavelen: als het om ‘D’n Um’ gaat...
Op zaterdag 7 juli komen de schutterijen die op OLS-zondag geen enkele misser lieten optekenen terug naar de weide. Dit keer gaat het écht om de knikkers. Dit keer gaat ’t om D’n Um! Klokslag 11 uur vallen de eerste schoten en begint de afvalrace. Bij een enkele misser spat de droom aan diggelen, valt de hoop op de overwinning in duigen. De moeilijkheidsgraad neemt stelselmatig toe op het kavelen, om van gierende zenuwen nog maar te zwijgen. Het zestal met de meest vaste handen, de meest stalen zenuwen, en wellicht ook met dat tikkeltje meeval op het moment van de waarheid, zal uiteindelijk triomferen. Die schutterij neemt D’n Um mee huiswaarts! Tevens dragen zij vanaf dan de verantwoordelijkheid voor de organisatie van het OLS 2019. Maar, eerst maar ‘ns naar de thuishaven, waar de ontvangst, de huldiging en het overwinningsfeest vast en zeker fenomenaal zal zijn! 

Op www.ols2018.eu vindt u alle info over het OLS 2018.