Gemeente Gemeente Kinrooi

Gratis opleiding gemachtigd opzichters

Gepubliceerd op  wo 13 dec 2017
Als we de verkeersdruk(te) in de omgeving van scholen en op de schoolroutes willen verminderen, moeten we meer dan ooit scholieren en (groot)ouders aanmoedigen om meer te stappen en te trappen. Dat kan dankzij de gemachtigd opzichters waarvoor binnenkort een nieuwe cursus georganiseerd zal worden.

Vandaag - woensdag 13 december - werden de bestaande gemachtigd opzichters allemaal in het nieuw gezet met een lekker warme, goed opvallende en multifunctionele jas: een fleece voor het tussenseizoen die 's zomers ook zonder mouwen gedragen kan worden en een dikke warme jas die nu goed kan dienen mét de fleece er nog onder. Op iedere jas staat achteraan "gemachtigd opzichter". Tijdens de gezellige koffie met vlaai, aangeboden door het gemeentebestuur, werd duidelijk dat nieuwe gemachtigd opzichters zeker nog welkom zijn (voornamelijk voor deelgemeente Kinrooi). Daarom zal er begin 2018 ook een nieuwe opleiding georganiseerd worden (zie verder hieronder). De opzichters waren tevens vragende partij dat de kinderen altijd - en in het bijzonder in deze donkere maanden - hun fluo-vestje aandoen. De gemachtigd opzichters zullen alleszins zelf goed opvallen met die van hen. 

Taken en voorwaarden gemachtigd opzichter
De voornaamste taak van een gemachtigd opzichter is het verkeer stilleggen om zo het oversteken van groepen kinderen, scholieren, ouderen of personen met een handicap die zich te voet verplaatsen, veilig te laten gebeuren. Gemachtigd opzichters mogen het verkeer niet regelen maar enkel aanwijzingen geven aan andere weggebruikers en het verkeer stilleggen. Ze moeten minstens 18 jaar oud zijn en officieel aangesteld worden door de burgemeester, na de nodige theoretische en praktische opleidingen die binnenkort volledig gratis te volgen is. Ook de uitrusting voor de gemachtigd opzichter wordt gratis ter beschikking gesteld
 
Gratis opleiding in GC De Stegel
Op woensdag 28 februari 2018 organiseert de provincie in samenwerking met de politieschool, het PLOT en de gemeente om 19u00 een theoretische opleiding in GC De Stegel. Tijdens deze sessie, die ongeveer drie uur duurt, kom je alles te weten over de plaats van de voetganger, het oversteken van de rijbaan, het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers, enz...Na de theorieles volgt half maart ook nog een praktijkles. Samen met de lokale politie ga je dan het echte verkeer in om te oefenen wat je geleerd hebt. Na de praktijkopleiding krijg je de machtiging om op te treden als gemachtigd opzichter. Omdat het een provinciale opleiding is, mag je ook in andere Limburgse gemeenten optreden.

Geïnteresseerd? Stel je kandidaat en word gemachtigd opzichter!
Inschrijven voor de cursus in Kinrooi kan tot en met 11 februari 2018 via www.limburg.be/gemachtigdopzichter.
Voor meer info kan je terecht bij de provincie Limburg (dienst mobiliteit) via 011 23 83 40 of mobiliteit@limburg.be.