Gemeente Gemeente Kinrooi

20-jarig bestaan fiets- en voetveer

Gepubliceerd op  wo 01 aug 2018
Op 1 augustus 2018 bestaat het fiets- en voetveer tussen Ohé en Laak en Ophoven exact 20 jaar. Dat werd deze morgen gevierd in het bijzijn van de schepen en wethouder van toerisme van respectievelijk Kinrooi en Maasgouw. Naar aanleiding van het jubileum zijn alle overzetten gratis op 1 augustus.

Het veerpont tussen Ophoven en Ohé en Laak viert vandaag zijn 20ste verjaardag. Sinds 1998 brengt dit veerpont jaarlijks duizenden mensen in het RivierPark Maasvallei op een gemakkelijke en toffe manier naar de andere kant van de Maas. Het is een belangrijke toeristische troef voor de Maasvallei. De veerpontjes maken van de streek immers een topbestemming voor fietsers en wandelaars en ze zijn - letterlijk én figuurlijk - een belangrijke schakel om beide Limburgen toeristisch aan elkaar te verbinden. De Maasvallei trekt ieder jaar meer dan 1 miljoen fietsers aan dankzij een sterk en goed uitgebouwd fietsnetwerk. De veerponten over de Maas zijn een cruciaal onderdeel van dit verhaal.

In 1995 werd op initiatief van het Gewest Midden Limburg, het streekgewest Westelijke Mijnstreek en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland gestart met het projectplan Grensoverschrijdend Fietstoerisme en het Interreg II- programma. Een oost-west verbinding over de Maas was een onderdeel van dit grensoverschrijdend fietsroutenetwerk. In opdracht van de gemeenten Kinrooi en Maasbracht werd deze internationale fietsverbinding gerealiseerd. Op 1 augustus 1998 zette het veerpont de Walborgh voor de eerste keer fietsers en voetgangers over. 

Twintig jaar later blijkt deze verbinding nog steeds een (toeristische) topper. Jaarlijks worden hier meer dan 50.000 overzetten geteld. Het grootste deel zijn toeristen. Maar ook de buurtbewoners en scholieren uit Nederland die in België naar school gaan, maken dankbaar gebruik van deze verbinding over de Maas.

Om het jubileum een extra feestelijk tintje te geven, zijn op 1 augustus de overvaarten tussen Ophoven en Ohé en Laak gratis. Het veerpont en de veerstoepen zijn feestelijk versierd. De bezoekers worden even geïnformeerd over de geschiedenis van het veerpont. Om 11u00 stonden de Kinrooise schepen van toerisme en de wethouder van Maasgouw midden op de Maas op het veerpont even stil bij de 20ste verjaardag, in het bijzijn van de pers.  

Meer info over het fiets- en voetveer vindt u hier op de website.